5 Jan 2019 0 comments

Gulai Ikan Tongkol

Gulai Ikan Tongkol -

Gulai Ikan Tongkol


Bahan-bahan
1 1/2 kg ikan tongkol -direbus dengan asam keping, garam dan 1/2 keping gula melaka
1 kg santan segar
10 biji cili kering (buang biji, rendam air panas dan toskan)
10 ulas bawang merah
1 ulas bawag putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit
3 sudu rempah nasi dagang/rempah gulai cap ros (jika tiada guna serbuk kari ikan pun boleh)
1 keping gula melaka
Asam keping
Sedikit kerisik jika suka
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Cili api hijau utk hiasan

Cara-cara:

  1. Kisar cili kering,bawang, halia, lengkuas dan kunyit hingga halus.
  2. Masak santan hingga pecah minyak.  Masukkan bahan kisar bersama air secukupnya.
  3. Bancuh rempah dengan sedikit air dan masukkan kedalam periuk bersama gula melaka dan kerisik.
  4. Masak hingga mendidih, perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Masukkan ikan tongkol yang direbus tadi.  Apabila hampir diangkat masukkan cili api hijau sebagai hiasan.

Gulai Ikan Tongkol


Gulai Ikan Tongkol shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
2 Jan 2019 0 comments

Apam Mekar

Apam Mekar -

Apam Mekar
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 kuning telur
200 ml santan
200 gm gula pasir
40 gm gula pasir
250 gr tepung gandum
100 ml minyak sayur
1/2 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh baking powder
Pewarna yang di sukai

Cara membuat :

  1. Satukan tepung, baking soda dan baking powder.
  2. Masak 200 gm gula pasir dan santan hingga gula larut.  Sejukkan.
  3. Kocok telur dan 40 gm gula pasir hingga kembang.
  4. Masukkan santan berselang seli dengan tepung dan putar perlahan hingga bergaul rata.
  5. Akhir masukkan minyak dan kaup balik hingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan beri pewarna.
  7. Tuang dalam acuan berselang warna hingga penuh dan kukus dengan api besar selama 15 minit.


Apam Mekar


Apam Mekar shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;