10 Oct 2019 0 comments

Ketam Cili

Ketam Cili -

Ketam Cili
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
4 ekor ketam
1 batang serai di ketuk
3 ulas bawang putih di ketuk
1 cawan air

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering, buang biji rendam air panas
4 tangkai cili merah, potong kecil
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan Perasa
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu kecil garam atau secukup rasa

Penyediaan :
  1. Cuci ketam, buang insang dan kotorannya.
  2. Rebus dengan sedikit air, serai dan bawang putih.
  3. Tos dan ketepikan.
  4. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  5. Setelah kering, masukkan sedikit air dan reneh hingga pecah minyak.
  6. Masukkan bahan perasa dan masak hingga pekat.
  7. Masukkan ketam yang telah di rebus dan gaul rata.

Ketam Cili




Ketam Cili shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
9 Oct 2019 0 comments

Pisang Goreng Sos Butterscotch

Pisang Goreng Sos Butterscotch -

Pisang Goreng Sos Butterscotch
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Pisang Goreng
1 sudu besar mentega
4 biji pisang bunga atau berangan hampir masak

Penyediaan :
Pisang di belah 2 dan goreng dengan mentega hingga keperangan.
Enak di hidang bersama sos butterscotch, whipping cream, kekacang atau aiscream.

Sos Butterscotch
40 gm mentega tawar
3/4 cawan gula perang
1/2 cawan dairy whipping cream
1 sudu teh esen vanilla

Penyediaan :
Untuk sos, cairkan mentega, masukkan gula perang.
Kacau hingga gula larut.
Masukkan cream dan esen vanilla.
Masak dengan api perlahan hingga mendidih dan pekat.

Pisang Goreng Sos Butterscotch


Pisang Goreng Sos Butterscotch shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;