2 Jun 2021 0 comments

Manga Pulut Hitam

Manga Pulut Hitam -

Manga Pulut Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
2 biji mangga - potong ikut suka
100 gm beras pulut hitam
150 gm beras pulut putih
200 ml santan cair + 1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan - carikkan

Sos Santan :
300 ml santan pekat
2 sudu besar gula pasir
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
2 sudu kecil tepung beras larutkan dgn sedikit air

Penyediaan Pulut :
  1. Rendam pulut hitam dan putih secara berasingan selama 3 jam.
  2. Toskan dan satukan kedua pulut.
  3. Masukkan santan dan kukus bersama daun pandan selama 30 - 35minit.
  4. Hidang bersama mangga dan sos santan.
Penyediaan Sos Santan :
Satukan semua bahan kecuali tepung beras.
Masak hingga gula larut.
Msukkan bancuhan tepung beras, masak hingga sos nampak pekat.


Manga Pulut Hitam




Manga Pulut Hitam shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
18 May 2021 0 comments

Biskut Suji Salju

Biskut Suji Salju -

Biskut Suji Salju
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan A

150 gm minyak sapi
100 gm mentega
100 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur

Bahan B
100 gm cornflakes, kisar halus
100 gm tepung jagung
50 gm tepung suji (semolina)
280 gm gandum

Susu tepung secukupnya untuk saduran

Cara-cara :
  1. Putar bahan A hingga sebati.
  2. Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
  4. Ambil sedikit doh dan bentuk kan seperti bulan sabit.
  5. Bakar di di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 170c selama 15-20 minit.
  6. Bila biskut telah suam, salutkan dengan susu tepung.
  7. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Suji Salju


Biskut Suji Salju shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;