14 Nov 2018 0 comments

Puteri Ayu Pulut Hitam

Puteri Ayu Pulut Hitam -

Puteri Ayu Pulut Hitam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan - 13 biji
2 biji telur A
125 gm tepung pulut hitam
75 gm gula pasir
50 ml santan pekat
75 ml minyak sayur
1/4 sudu teh ovalete

1 cawan kelapa parut putih digaul sedikit garam dan kukus sebentar

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Oles acuan dengan minyak,  isi kelapa parut di dasar acuan dan tekan padat.
Putar telur, gula dan ovalete dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental.
Masukkan tepung pulut dan gaul rata.
Masukkan santan dan minyak, gaul sebati.
Tuang ke dalam acuan hingga penuh.
Kukus selama 15 minit.

Puteri Ayu Pulut Hitam



Puteri Ayu Pulut Hitam shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
12 Nov 2018 0 comments

Nasi Maqlubah

Nasi Maqlubah -

Nasi Maqlubah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Ida Alina Salleh‎ (MAHI)

Bahan Rempah Baharat :
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar jintan putih
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil cengkih
1/2 sudu kecil isi buah pelaga (buang kulit)

Penyediaan :
Sangai rempah hingga wangi dan kisar hingga halus.
Kemudian campurkan dengan :
1 1/2 sudu besar paprika atau serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil serbuk buah pala

Simpan serbuk rempah ini dalam botol kaca untuk tahan lama.

*** Ketepikan 2 sudu besar rempah untuk nasi

Bahan Sayuran :
Terung di hiris 1/2 inci panjang, tidak terlalu nipis atau tebal.
2 biji ubi kentang, potong dadu
2 biji tomato
1/2 batang carrot, potong dadu
2 sudu besar gajus
2 sudu besar badam atau kacang pine

Cara-cara :
Terung digaul garam dan biarkan selama 30 minit
Cuci, tos dan keringkan dengan paper towel, kemudian goreng sebentar.
Goreng ubi kentang dan carrot hingga lembut.
Tomato di potong bulat dan buang bijinya.
Goreng badam dan gajus,
Toskan dan ketepikan dahulu.

Bahan Nasi :
4 cawan beras Basmati - rendam 30 minit dan toskan
6 cawan air rebusan daging **
800 gm daging kambing atau lembu, potong kiub
2 biji bawang besar - hiris nipis
4 ulas bawang putih - cincang
2 helai bay leaf
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
8 cawan air untuk merebus daging

Penyediaan :

  1. Cuci daging dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak canola dan minyak zaitun.
  3. Masukkan daging dan goreng hingga perang.  Angkat dan ketepikan.
  4. Dalam minyak yang sama, tumis bawang, kulit kayu manis, lada hitam dan bay leaf hingga bawang kuning dan wangi.
  5. Masukkan daging. Kacau rata.  
  6. Masukkan garam dan 2 sudu besar rempah baharat tadi. Kacau rata.
  7. Masukkan 8 cawan air.  Rebus daging hingga agak empuk.
  8. atau di masak di dalam pressure cooker selamat 20 minit.
  9. Bila daging sudah agak empuk, toskan dan ketepikan ** 6 cawan air rebusan daging.
  10. Sekarang susun sayuran untuk nasi maqlubah tadi.
  11. Sapu sedikit minyak pada periuk yang digunakan.
  12. Kemudian susun terung goreng tadi di bawah dan tepi periuk.
  13. Letakkan segenggam beras tadi di atas terung.
  14. Kemudian susun daging yang sudah direbus.
  15. Di ikuti dengan susunan tomato hiris.
  16. Letakkan lapisan kentang goreng.  Taburkan sedikit garam atas kentang.
  17. Masukkan kesemua beras dan air rebusan daging tadi.
  18. Tambah garam. Air sepatutnya tinggi 1-2 mm atas lapisan beras.
  19. Masak dengan api agak besar selama 7 minit. Apabila mendidih, kecilkan api.
  20. Tutup periuk dan masak dengan api kecil selama 45 minit.
  21. Pada 20 minit, buka tutup dan gemburkan sedikit nasi dengan garpu.
  22. Tutup semula periuk dan masak dengan api perlahan.
  23. Setelah 45 minit, buka periuk, dengan menggunakan sudu, ratakan dan tekan sedikit nasi agar lapisan nasi agak padat,
  24. Tutup periuk, matikan api. Biarkan periuk bertutup dalam 15-20 minit.
  25. Lalukan pisau di keliling tepi periuk untuk pastikan terung tidak melekat di tepi.
  26. Ambil dulang, tutupkan periuk, dan terbalikkan.
  27. Angkat periuk perlahan-lahan untuk mengeluarkan nasi.
  28. Hias dengan kekacang dan hirisan daun parsley.
  29. Hidangkan dengan salad Arab, salata hara dan salad yogurt, timun dan pudina.


Salata Hara :
1 cawan tomato cherry
5 batang cili api merah
3 biji bawang putih
1 batang lada hijau
Perahan 1 biji limau nipis
garam dan sedikit gula
Hirisan daun ketumbar

Kisar tomato, cili, bawang dan lada hijau hingga menjadi sos.
Masukkan jus limau nipis, tak perlu tambah air. 
Gaul dengan hirisan daun ketumbar dan perasakan dengan gula dan garam.
Rasa sos pedas, masam, masin dan sedikit manis.

Salad Timun Yoghurt :
2 bekas kecil yoghurt natural, toskan dalam penapis
Timun di potong dadu
1/2 bawang besar, potong dadu
1/2 biji tomato, potong dadu
Sedikit daun pudina, hiris nipis
Garam dan serbuk lada hitam di tumbuk

Gaulkan semua bahan diatas.

Nota :  Susunan Maglubah cara Kak Wan :

Masak nasi terlebih dahulu dengan 5 cawan air rebusan daging dalam pressure cooker selamat 20 minit.  Bila masak gemburkan dengan garpu.
Dalam periuk lain, susun hirisan terung di tengah dan tepi periuk.
Masukkan nasi di ikuti daging rebus, kentang goreng dan tomato hiris.
Masukkan lagi nasi hingga penuh dan tekan dengan sudu hingga padat.
Letak dulang atau pinggan di permukaan periuk dan terbalikkan.
Cara begini untuk menggelakan terung hangus.

Nasi Maqlubah


Nasi Maqlubah shared from Resipi Citarasawan
Republish by The CC Resepi
 
;