2 Nov 2019 0 comments

Nasi Khao Mok Kai

Nasi Khao Mok Kai -

Nasi Khao Mok Kai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ayam, potong 4

Bahan Nasi
3 cawan beras Basmathi, rendam 20 minit.
4 cawan air
1 cawan susu sejat atau yogurt asli
2 sudu kecil garam atau secukup rasa
2 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar rempah Khao Mok**

Rempah Khao Mok**
2 sudu kecil serbuk kari ayam/daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil kayu manis

Bahan Hiris
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 batang akar ketumbar

Rempah Kasar
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 helai daun bay
3 biji pelaga
3 biji bunga cengkih

Penyediaan Nasi :
  1. Panaskan minyak sapi, tumis bahan hiris dan rempah kasar hingga wangi.
  2. Masukkan rempah Khao Mok dan kacau dengan api perlahan supaya tidak hangus.
  3. Masukkan air. garam dan akar ketumbar.
  4. Apabila mendidih, masukkan ayam. Rebus hingga ayam setengah masak.
  5. Keluarkan ayam dan toskan.
  6. Masukkan air rebusan ayam kedalam periuk nasi letrik.
  7. Tambah susu, garam dan serbuk pati ayam.
  8. Masukkan beras, kacau rata.  Tutup periuk dan biarkan masak.
  9. Setelah masak gemburkan nasi dengan garpu perlahan-lahan supaya tidak patah.
  10. Hidang bersama ayam goreng, bawang goreng dan sos cili.

Ayam Khao Mok :
Lumurkan ayam dengan serbuk pati ayam, garam dan kunyit.
Perap sebentar hingga mesra.
Goreng ayam yang di perap tadi.

Sos Cili Merah
3 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
1 /4 cawan cuka
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Kisar dan masak hingga mendidih, Sejukkan dahulu.

Sos Cili Hijau
5 tangkai cili hijau
6 ulas bawang putih
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar
1/4 cawan gula
1/4 cawan cuka
1 sudu kecil garam

Kisar semua bahan hingga halus.  Tidak perlu di masak.

Nasi Khao Mok Kai


Nasi Khao Mok Kai shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 Nov 2019 0 comments

Kuzi Ayam Yogurt

Kuzi Ayam Yogurt -

Kuzi Ayam Yogurt
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipe by Chef Zam

Bahan-bahan
1.6 kg ayam, potong 16
3 sudu besar rempah Kuzi
3 sudu besar minyak sapi
1/2 cawan kismis
1/2 cawan gajus
1 cawan bawang goreng
1 cawan pes tomato
1 cawan MARIGOLD Fat Free Yogurt
2 cawan air
5 tangkai cili merah, hiris
2 biji tomato, belah
1 labu bawang besar, hiris
1/2 sudu besar garam atau secukup rasa
1/2 keping gula melaka

Rempah Kasar 4 sekawan
2 batang Kulit kayu manis
6 tangkai cengkih
2 bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 in halia
15 tangkai cili kering, buang biji rendam air panas

Penyediaan :
  1. Gaul ayam dengan rempah kuzi, perap selama 1 jam.
  2. Panaskan minyak sapi dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, kismis, gajus, pes tomato, kacau rata.
  5. Reneh sebentar, masukkan air dan masak hingga ayam menjadi lembut.
  6. Tambahkan MARIGOLD Fat Free Yogurt. Kacau rata.
  7. Reneh dengan api perlahan hingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
  8. Akhir sekali, masukkan tomato, bawang, cili hiris. garam dan gula secukup rasa.
  9. Hidang dengan nasi atau roti.

Kuzi Ayam Yogurt


Kuzi Ayam Yogurt shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;