2 Apr 2020 0 comments

Biskut Kacang Kuda / Chickpea Cookies

Biskut Kacang Kuda / Chickpea Cookies -

Biskut Kacang Kuda / Chickpea Cookies
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
120 gm tepung kacang kuda / chickpea
110 gm gula aising
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh baking powder
240 ml minyak jagung

Kuning telur untuk sapuan
1/2 cawan pistachios cincang untuk hiasan
Kelopak rose kering, optional

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, tepung kacang, gula, garam dan baking powder.
  2. Tuang minyak sedikit2 dan uli menjadi doh yang lembut.
  3. Canai dan terap mengikut acuan yang di sukai.
  4. Atur di atas dulang yang di alas baking paper.
  5. Bakar pada suhu 150C selama 20 minit.
  6. Keluarkan biskut, sapu dengan kuning telur.
  7. Tabur dengan kacang pistachios.
  8. Bakar semula selama 5 minit lagi.
  9. Cara ini untuk mengelakkan pistachios menjadi kehitaman.

Biskut Kacang Kuda / Chickpea Cookies


Biskut Kacang Kuda / Chickpea Cookies shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
1 Apr 2020 0 comments

Air Cendol Sagu Pelangi

Air Cendol Sagu Pelangi -

Air Cendol Sagu Pelangi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 paket cendol, tos
1 paket biji selasih, tos
1 cawan sagu mutiara putih
1 kotak santan Ayam Brand Light
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
Ais secukupnya

Pewarna : Kuning, Merah dan Ungu

  Penyediaan :
  1. Cuci sagu, toskan.
  2. Rebus air hingga mendidih.
  3. Masukkan sagu dan masak hingga jernih.
  4. Toskan di dalam penapis dan siram dengan air paip.
  5. Setelah kanji nya hilang, bahagikan kepada 3 mangkuk.
  6. Beri pewarna kuning, merah dan ungu.
  7. Masak gula melaka, gula pasir, air, daun pandan hingga larut.
  8. Tapis dan biarkan sejuk.
  9. Panaskan santan, masukkan garam.
  10. Masukkan cendol, sagu kuning, merah, ungu dan biji selasih.
  11. Tuang sirap gula melaka dan santan.
  12. Tambah ais secukupnya dan sedia di nikmati.

Air Cendol Sagu Pelangi


Air Cendol Sagu Pelangi shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
 
;