Air Cendol Sagu Pelangi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 paket cendol, tos
1 paket biji selasih, tos
1 cawan sagu mutiara putih
1 kotak santan Ayam Brand Light
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
Ais secukupnya
Pewarna : Kuning, Merah dan Ungu
Penyediaan :
- Cuci sagu, toskan.
- Rebus air hingga mendidih.
- Masukkan sagu dan masak hingga jernih.
- Toskan di dalam penapis dan siram dengan air paip.
- Setelah kanji nya hilang, bahagikan kepada 3 mangkuk.
- Beri pewarna kuning, merah dan ungu.
- Masak gula melaka, gula pasir, air, daun pandan hingga larut.
- Tapis dan biarkan sejuk.
- Panaskan santan, masukkan garam.
- Masukkan cendol, sagu kuning, merah, ungu dan biji selasih.
- Tuang sirap gula melaka dan santan.
- Tambah ais secukupnya dan sedia di nikmati.
Air Cendol Sagu Pelangi
Air Cendol Sagu Pelangi shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment