Ayam Bumbu Hijau
Bahan-bahan
4 keping dada ayam (600 gm), cuci bersih
1 biji cili hijau, hiris halus
1 biji limau nipis
1 batang serai, ambil bagian putih, hiris halus
1/4 sudu teh garam
1 helai daun kunyit - hiris halus, K1 tambah
2 sudu besar air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan Kisar (Bumbu)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
5 biji cili hijau
6 biji cili padi hijau
2 biji buah keras (atau ganti almond jika tak ada)
1 cm halia
Penyediaan :
1. Potong dada ayam dan gaul bersama garam dan jus limau nipis hingga rata. Ketepikan.
2. Hiris tipis serai dan 1 biji cili hijau. Ketepikan.
3. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan hirisan serai dan cili hijau. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan potongan ayam, masak dengan api besar sambil diaduk selama 10 minit. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit. Gaul rata.
5.. Perlahankan api dan reneh hingga ayam empuk. Tambahkan 2 - 3 sudu besar air panas jika perlu.
6. Masak hingga bumbu agak pekat. Hidang bersama nasi putih.
Ayam Bumbu Hijau
Ayam Bumbu Hijau shared from Kakwan Citarasawan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment