Baulu Ikan Jepun / Taiyaki
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
150 gm ( 1 1/4 cawan) tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 biji telur
200 ml (3/4 cawan) susu segar
3 sudu besar gula kaster
Inti Kacang Merah atau Nutella
Pan Taiyaki
Cara-cara :
- Ayak tepung, baking soda dan baking powder.
- Tambah gula dan susu, whisk hingga sebati.
- Dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang dan gebu.
- Tuang telur ke dalam tepung, kaup balik hingga rata.
- Panaskan pan taiyaki, sapu sedikit mentega menggunakan tissue hingga rata.
- Tuang separuh adunan dan isi inti, ratakan adunan memenuhi pan.
- Tutup pan dan masak 2-3 minit dengan api perlahan.
- Sentiasa di terbalikkan hingga masak.
Baulu Ikan Jepun / Taiyaki
Baulu Ikan Jepun / Taiyaki shared from kakwan
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment