18 Sept 2019

Sup Asparagus Berkrim

Sup Asparagus Berkrim -

Sup Asparagus Berkrim
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan bawang Holland cincang
1/2 cawan hirisan Celery atau Leek
1/3 cawan kacang peas beku atau segar
4 cawan hirisan asparagus
2 cawan stok ayam (air rebusan ayam)
3 sudu besar mentega
3 sudu besar tepung gandum
1/4 cawan dairy whipping cream
1 sudu besar jus lemon
garam dan serbuk lada sulah

Penyediaan :
  1. Panaskan mentega, tumis asparagus, bawang besar, leek, kacang peas hingga layu.
  2. Masukkan tepung, kacau biarkan masak sebentar.
  3. Masukkan stok ayam dan whipping cream.  Kacau rata.
  4. Apabila mendidih, perasakan dengan kiub pati ayam, garam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
  5. Biarkan mendidih, masukkan perahan jus lemon dan reneh sebentar.
  6. Angkat dan kisar hingga halus.
  7. Sesuai di hidang dengan pelbagai jenis roti.

Sup Asparagus Berkrim


Sup Asparagus Berkrim shared from kakwan
Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;