Makanan Tradisional Terengganu
Bahan-bahan:1 paket tepung pulut
1/2 cawan tepung beras2 1/2 cawan air daun pandanInti:
1 biji kelapa parut muda
Gula melaka secukupnyaAir secukupnya
Cara Membuat:
1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper (seperti dalam gambar). Lakukan proses yang sama hingga semua doh habis dibentuk.
3. Sementara itu, didihkan 4 cawan air dan setelah selesai membentuk kuih, masukkan ke dalam air mendidih tersebut hingga masak.
4. Kuih akan kelihatan terapung apabila sudah masak, angkat dan toskan airnya.
5. Sementara itu, masak air gula melaka sehingga pekat dan masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering atau ikut citarasa sekiranya ingin sedikit lembab.
6. Akhir sekali, masukkan kuih tadi gaul bersama inti hingga sebati.
Sumber :Majalah Rasa Januari 2003
Kuih Puteri Mandi shared from shaed
Republish by The CC Resepi
Bahan-bahan:1 paket tepung pulut
1/2 cawan tepung beras2 1/2 cawan air daun pandanInti:
1 biji kelapa parut muda
Gula melaka secukupnyaAir secukupnya
Cara Membuat:
1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper (seperti dalam gambar). Lakukan proses yang sama hingga semua doh habis dibentuk.
3. Sementara itu, didihkan 4 cawan air dan setelah selesai membentuk kuih, masukkan ke dalam air mendidih tersebut hingga masak.
4. Kuih akan kelihatan terapung apabila sudah masak, angkat dan toskan airnya.
5. Sementara itu, masak air gula melaka sehingga pekat dan masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering atau ikut citarasa sekiranya ingin sedikit lembab.
6. Akhir sekali, masukkan kuih tadi gaul bersama inti hingga sebati.
Sumber :Majalah Rasa Januari 2003
Kuih Puteri Mandi shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment