3 Oct 2013

Nasi Impit Sambal Hitam

Nasi Impit Sambal Hitam -






Makanan Tradisi Terengganu





Bahan-bahan untuk Sambal



Kelapa parut 1 biji (digoreng sampai garing)



Bahan B





5 ekor ikan selayang (rebus ambil isinya)

5 batang serai (hiris)

5 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

1 inci halia

2 keping gula nisan/ gula melaka

Garam secukup rasa



Cara Membuat

1. Kisar bahan B kemudian an gaulkan dengan kelapa parut yang telah digoreng.

2. Gorengkan semua bahan di atas api sampai kering. Masukkan perasa.Kalau kurang manis tambahkan lagi gula melaka kerana sambal nasi impit lebih sedap jika rasanya sedikit manis.

3. Sejukkan dan kisar dengan kisaran kering agak-agak separuh lumat.

4. Sedia dimakan bersama nasi impit.



Nasi Impit Sambal Hitam shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;