3 Oct 2013

Mek Comel

Mek Comel -




Satu lagi makanan tradisional Terengganu.....resepinya mudah je....ada sesaper nak cuba ke?...Mungkin dah ramai yg tahu membuatnya kan!....bahan2nya sama spt nak buat kuih keria atau kat N9 ni org panggil kuih golang ( kuih gelang lah!)....



Bahan - bahannya:



  • Keledek ( kat trg keledek dinamakan Ubi Stele, glamerkan namanya!...hheheh)

  • Tepung gandum - secukupnya

  • gula

  • minyak masak utk menggoreng


Cara - caranya:


  1. Keledek direbus dan dilecek. Berapa byk keledek tu, tak kisahlah ya!...yg eda buat ni, eda guna 2 ketul keledek....itupun byk gak dapat kuih mek comel ni...

  2. Selepas tu masukkan tpg gandum sedikit demi sedikit sehingga dpt doh yg diingini....kalau boleh jgn byk sangat buh tpg nanti tak rasa lak keledek tu....cukup boleh dibentuk, stoplah buh tpg ya!...sori sbb eda buat ni tak main sukat menyukat....tu yg eda tak buh berapa sukatan utk tpg...hehheheh

  3. Kemudian bulat2kan doh tadi dan masukkan gula ke dlm setiap doh tadi....slps tu bujurkan...dan bolehlah digoreng....

  4. Ingat!...dlm adunan tadi jgn sekali2 ditambah air...






Mek Comel shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;