3 Oct 2013

Paung Goreng @ Kueh Bomm

Paung Goreng @ Kueh Bomm -






Makanan Tradisional Terengganu









Bahan-bahan:



1/2 kg tepung pulut

½ cawan tepung gandum

400 ml air

sedikit garam

minyak untuk menggoreng terendam



Bahan Inti

5 ekor ikan selayang

5 ulas bawang merah [hiriskan]

1 cawan santan

3 cm halia [hiris]

1 sudu kecil halba

1 sudu kecil gula

garam secukupnya







Cara membuat:



1. Ikan direbuskan dan sejukkan.

2. Ambil isi ikan dan hancurkan.

3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.

4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.

5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.

6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan (kerana mudah meletup).

7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.



Paung Goreng @ Kueh Bomm shared from shaed

Republish by The CC Resepi

0 comments:

Post a Comment

 
;