Bahan-bahan ( 10 org )
- 4 bj putih telur gred A
- 1 cwn gula pasir/gula castor
- 2 s/mkn tepung jagung
- 1 s/t cuka mkn
- 1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
- Topping:
- 1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary)
- Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur
Cara-cara
- Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
- Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
- Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
- Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
- Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
- Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
- Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur
- Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.
- Lps tu blh lah mamam...sedap beb..hehehe
Pavlova shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment