Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
- 400gm tpg gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu besar marjerin (cairkan)
- 1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat manis (akak pakai susu tepung je)
- 1 biji kuning telur
- 2 sudu teh yis kering (mauripan)
- 1/2 sudu teh soda bikerbonat
- minyak utk goreng
Cara-cara
- campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.
- pastu masukkan tepung sket2 dan uli lagi. kalu agak2 macam lembik sangat sampai susah nak uli,tambah tepung sket lagi hehe...biasa la edit2 nih...
- kalu ikut cara betul kena uli sampai tak melekat.tapi akak dah tak larat..tinggalkan je...agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan.
- canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya.
- bila minyak dah panas,baru angkat cakoi tadi n tarik sket sebelum buh dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari tu hehe.
- harap sume dapat paham caranya... mudah je walaupun nampak cam berjela-jela..
Resepi Cakoi mudah shared from shaed
Republish by The CC Resepi
0 comments:
Post a Comment